”Toiveeni on, että luovan alan työntekijöille/kaikille maksettaisiin palkkaa siitä arvokkaasta työstä, mitä heidän oletetaan tekevän ilmaiseksi.”
Tiina Salmi
Freelance-tanssitaitelija
Helsinki
Salmi kiteyttää sen, minkä moni Taiteen ja kulttuurin alan tekijöille vuonna 2016 tehdyn barometrin mukaan mainitsee yhdeksi keskeisimmäksi teemaksi. Vastanneiden mukaan taloudellinen epävarmuus on yksi taiteilijan työn haasteista. Toiveena olisi, että taiteilijoille suunnatun apurahan tulisi riittää taiteelliseen työhön ja elämiseen muiden ammattien lailla. (Hirvi-Ijäs, Rensujeff, Sokka & Koski 2016, 5.) Opetus- ja kulttuuriministeriön näkemys on, että luovat alat ovat keskeisiä Suomen talouden kasvulle. Samalla alan tekijät ovat taiteen ja kulttuurin barometrin mukaan sitä mieltä, että yhteiskunnassa ei hyödynnetä riittävästi heidän osaamistaan (Hirvi-Ijäs ym. 206, 5).
Miten luovien alojen toimintaedellytyksiä voidaan parantaa, jotta kulttuuri säilyy ja luovat alat voivat toimia Suomen talouden kärkinä? Miltä luovan työn tulevaisuus näyttää? Miten se muuttuu ja mikä merkitys tekijänoikeuksilla on muutoksen keskellä? Aiheesta keskustelevat Helsingin kirjamessuilla lauantaina 28.10. 2017 tilaisuudessa ”Taiteilijan tontti muutoksessa” kulttuuriministeri Sampo Terho, tulevaisuustutkija Ilkka Halava, professori Nando Malmelin sekä kirjailija Jenni Pääskysaari. Keskustelun juontaa Kopiosto ry:n toimitusjohtaja Valtteri Niiranen.
Lähteet:
Hirvi-Ijäs, M., Rensujeff K., Sokka, S. & Koski, E. 2016. 2017. Taiteen ja kulttuurin barometri – Taiteilijan työskentelyedellytykset muutoksessa. Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore: Verkkojulkaisuja 42.
Luova talous ja aineettoman arvon luominen kasvun kärjiksi – Luovat alat Suomen talouden ja työllisyyden vahvistajina -työryhmän raportti. 2017. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2017:18.